Historia
I vårt område har människor bott, brukat jord och hållit kreatur, rastat vid någon av krogarna, vandrat och levt i tusentals år. Nedan kan du läsa lite grann om vad som karakteriserat platsen.
Järva Krog har fått sitt namn efter den krog som tidigare låg i korsningen mellan Uppsalavägen och Enköpingsvägen. Den omnämndes första gången på 1690-talet, men troligen hade den medeltida anor. Det påstås att Erik XIV:s rådgivare Göran Person blivit begraven vid krogen efter sin avrättning. (Det sägs också att Göran Perssons mamma dränktes i Brunnsvikens norra ände, så nog har området sina historier från förr!) Järva Krog och värdshuset var i äldre tid främst rastställe för handelsbönder, forkarlar och andra resande vid deras färder till och från Stockholm.
Brf Lindallén har fått namn efter den lindallé som fortfarande syns längs med Enköpingsvägen. Den ledde fram till Herr Järva gård där bland annat Gustav III:s statssekreterare Elis Schröderheim bodde. Gården revs 1966 i samband med att Enköpingsvägen breddades och Järva krogs intrikata trafikkarusell byggdes.
Mäster Simon hette Saf i efternamn och öppnade 1917 ett skomakeri här. i området (södra Ritorp) fanns under stora delar av 1900-talet många affärer och rörelser, varav i stort sett inget idag finns kvar.
Galoppbanan invigdes 1919 och så sent som 2014 fanns fortfarande en rest från denna kvar - en startgrind. Sista loppet på Järva Galoppbana gick i juni 1960. Området påverkades stort av galoppbanan - bland annat vad gäller byggnader. Hästskostallet vars arkitekt var Cyrillus Johansson ritades och uppfördes under 1920-talet på tomten mellan Mäster Simons väg och Enköpingsvägen där det idag finns ett stort bostadshus. Stallet monterades ned under 1980-talet men lycktligtvis kunde man sätta upp det på nytt under 90-talet på Överjärva gård. Väl värt ett besök!
Tornvillan ligger i hörnet när man svänger in på vår gata. Det byggdes av Ernst Gustavsson som kallade det "Sofielund" efter sin hustru. Det kallades allmänt "Tornvillan" efter sitt tornliknande trapphus, och är bland de första husen i Stockholmstrakten som har gjuten betonggrund.
Det äldsta huset i vårt närområde heter "Majhill" och har en drygt hundraårig historia. Olof Swan, f 1875, köpte 1910 in åtta tomter i Ritorp och bildade Järfva fastighetsaktiebolag. Av hans planer på att bygga en förstad i likhet med Råsunda blev det bara ett hus som fick namnet Majhill, Maj efter hustrun och hill efter svärmodern Hildegard. Under olympiska spelen i Stockholm 1912 gick maratonloppet förbi Majhill, och familjen Swan kunde beskåda evenemanget från sin balkong i lägenheten två trappor upp.